IT-migratie? Dit zijn de succesfactoren

“Het moet gewoon werken.” Dat is steeds vaker de opdracht die de business meegeeft aan de CIO. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is dan het geheim van een succesvolle IT-migratie?

De IT-omgeving is het snel kloppende hart van bijna elke organisatie. Als de medewerker tegenwoordig niet zelf achter de pc of laptop zit, dan heeft hij toch zeker via zijn smartphone of boordcomputer contact met het bedrijfsnetwerk. Kortom, IT is meer dan ooit bedrijfskritisch.

Vermijd een kwaad kijkende financieel directeur

De belangrijke rol van de IT-systemen legt een zware druk op de IT-afdeling van vandaag. Er is nauwelijks nog ruimte voor fouten. Wat nog nét wordt geaccepteerd: een dagdeel met opstartproblemen na een weekend waarin het systeem is overgezet. Maar als het verlies aan productiviteit langer aanhoudt, dan weet de CIO dat hij een kwaad kijkende financieel directeur aan zijn bureau krijgt. 

Inmiddels monden trends als hybride werken en de verdere digitalisering van de samenleving uit in een groot aantal IT-migraties. Organisaties willen dat die frictieloos, foutloos en snel plaatsvinden. Wat zijn de succesfactoren van geslaagde implementaties?

Succesfactor #1. Kennis van oplossingen én hun integratie

Tijdens een IT-migratie heb je veelal te maken met diverse vendoren, die elk hun eigen specialisme hebben. Je zit wellicht met Microsoft- en Citrix-experts om de tafel, die ieder alles weten van hun eigen oplossing. Wat echter ontbreekt is een partner met integratiekennis. Want juist door state-of-the-art oplossingen te combineren ontstaat het IT-landschap waarin medewerkers hun taken optimaal kunnen uitvoeren. Je hebt dus eigenlijk een implementatiepartner nodig die alles weet over de gekozen oplossingen én hun integratie.

Succesfactor #2. Blijvende ondersteuning

Na afloop van een IT-implementatie wordt het systeem opgeleverd. Maar wanneer zich nog problemen voordoen, is de implementatiepartner alweer vertrokken. De fabrikanten willen graag helpen, maar het zijn niet zozeer de specifieke oplossingen waar de moeilijkheden zich voordoen, maar in het ‘grijze gebied’ daartussen. Wat je nodig hebt is een blijvende kennispartner, die je blijft ondersteunen, die met je meedenkt en je op de hoogte houdt van updates en ander nieuws.

Succesfactor #3. Eén contactpunt voor alle vragen

Er zijn implementaties waarin de IT-architect, projectleider en technisch specialist elk door een andere organisatie worden geleverd. Door de verkokering van het proces is er niet of nauwelijks sprake van creatieve uitwisseling tussen de verschillende experts. Ook kan deze taakverdeling relatief duur uitvallen en vallen de grijze gebieden tussen oplossingen tussen wal en schip.

Het mooiste is een IT-partner die alle expertise in zich verenigt en tegen marktconforme tarieven blijvende ondersteuning biedt. Het gaat dan niet alleen om de inrichting van de IT-omgeving, zowel op design- en architectuur- als ook implementatieniveau, maar ook om de rol van een blijvende vraagbaak.

Veel inzicht, lagere beheerlast

Als HENZ ICT staan we voor deze totaalaanpak. Wij zijn IT-architect, projectleider en technisch specialist. Zo hebben we voor een corporate onlangs een grote implementatie afgerond, de migratie van een IBM WebSeal/ISAM omgeving naar het F5 BIG-IP platform. Inmiddels worden alle 600 (!) webapplicaties via dit platform ontsloten, met veel inzicht en een lagere beheerlast als gevolg.

Maar we gaan ook graag het gesprek met je aan over iedere andere uitdaging op het gebied van migraties, implementaties of applicaties.